Pages

Saturday, 24 March 2012

AYAM PERCIK

Ayam – 1 ekor –dipotong 8 bahagian
Santan pekat – 3 cawan
Tepung jagung – 2 sudu.

BAHAN KISAR

Serai – 3 batang
Halia – 2 inci
Lengkuas – 2 inci
Bawang putih – 5 biji
Bawang merah -5 biji
Buah keras – 10 biji
Kunyit hidup – 2 inc1 atau serbuk kunyit 2 sudu
Gula Melaka – 1 keping
Jintan manis – 2 sudu
Jintan putih – 2 sudu

CARA MEMASAK

1.Di kuali masuk santan, bahan kisar,air asam jawa,garam secukup rasa.masak sehingga ayam cukup empuk. Keluarkan ayam dan masak kuah sehingga agak pekat.masuk dulu ½ cawan air tepung jagung.
2.Bakar ayam di kuali pembakar atau arang sambil disapu kuah yang dipekatkan tadi sehingga ayam garing dan dan cantik warnanya.

Nota : kalu nak buat ayam golek seekor x payah la potong, melainkan ayam tu diurut sekejap supaya daging ayam jadi lembut.



No comments:

Post a Comment