Ayam kampung – 1 ekor – potong kecil
Santan pekat – 3 cawan
Air – 4 cawan
Kerisek – ½ cawan
Garam,asam gelugor – 1 keping
BAHAN KISAR
Serai – 6 batang
Lengkuas – 2 inci
Cili kering – 15 biji
Kunyit hidup – 1 inci
Belacan – sedikit
BAHAN DI POTONG HALUS
Bawang merah – 15 biji
Bawang putih – 5 biji
Halia – 2 inci
Daun Kunyit – 3 helai
CARA MEMASAK
1.Di kuali masuk ayam yang telah di cuci bersih dan rendam dgn bancuhan tepung gandum dan air selama sekurang kurang 30 minit.Cuci bersih.Masuk bahan kisar dan air.Masak dengan api sederhana sehingga daging ayam lembut.Boleh juga ditutup supaya ayam cepat lembut. Masuk pula santan dan bahan yang dipotong halus, kerisek juga asam dan garam.Sesuaikan rasa dangan sedikit gula.
2.Masak rendang dengan api perlahan .kacau sekali sekala sehingga kering.
Nota: Sekiranya menggunakan ayam biasa sukatan air hendaklah dikurangkan agar ayam tidak hancur kerana ayam biasa lebih lembut.
No comments:
Post a Comment