Pages

Saturday, 24 March 2012

RENDANG AYAM KAMPUNG

Ayam kampung – 1 ekor – potong kecil
Santan pekat – 3 cawan
Air – 4 cawan
Kerisek – ½ cawan
Garam,asam gelugor – 1 keping

BAHAN KISAR
Serai – 6 batang
Lengkuas – 2 inci
Cili kering – 15 biji
Kunyit hidup – 1 inci
Belacan – sedikit

BAHAN DI POTONG HALUS
Bawang merah – 15 biji
Bawang putih – 5 biji
Halia – 2 inci
Daun Kunyit – 3 helai

CARA MEMASAK

1.Di kuali masuk ayam yang telah di cuci bersih dan rendam  dgn bancuhan tepung gandum dan air selama sekurang kurang  30 minit.Cuci bersih.Masuk bahan kisar dan air.Masak dengan api sederhana sehingga daging ayam lembut.Boleh juga ditutup supaya ayam cepat lembut. Masuk  pula santan dan bahan yang  dipotong halus, kerisek juga asam dan garam.Sesuaikan rasa dangan sedikit gula.

2.Masak rendang dengan api perlahan .kacau sekali sekala sehingga kering.

Nota: Sekiranya menggunakan ayam biasa sukatan air hendaklah dikurangkan agar ayam tidak hancur kerana ayam biasa lebih lembut.

No comments:

Post a Comment