Pages

Saturday, 24 March 2012

PAJERI NENAS

Nenas – 1 biji –dipotong nipis–belah dibahagian tengah.
Udang kering – ½ cawan
Kerisek – ½ cawan
Bawang merah – 10 biji - kisar
Bawang putih – 5 biji-kisar
Halia – 2 inci-kisar
Kelapa parut – ½ cawan –dikisar halus
Gula Melaka-1 keping –hancurkan
Rempah kari daging-1 peket kecil

BAHAN TUMIS

Bawang merah – 5 biji
Bawang putih – 3 biji
Daun kari-1 tangkai,kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga.

CARA MEMASAK
1.      
Rebus nenas dengan gula Melaka.jika nenas agak masam boleh tambah sedikit gula putih.
2.       Diperiuk tumis bawang,daun kari dan lain lain.bila agak garing masuk serbuk kari yang dicampur sedikit air, masak lagi hingga rempah masak dan garing.masuk nenas yang direbus dgn gula  Melaka dan secawan air masuk kerisek dan kelapa yang dikisar halus.masuk garam dan sesuaikan rasa.masak sehingga kuah pekat.





No comments:

Post a Comment