Pages

Saturday 24 March 2012

KARI IKAN MASIN

Ikan masin –5 ketul -  ikan talang, ikan merah juga ikan lain yang bsaiz besar .
Santan pekat – 2 cawan
Terung bulat – 3 biji – potong kecil
Bawang besar – 1 biji –dibelah empat
Sedikit air dan air asam jawa – 2 sudu

BAHAN TUMIS

Bawang merah – 10 biji- potong halus
Bawang putih – 5 biji-potong halus
Daun kari – 2 tangkai
Halba campur – 2 sudu kecil

BAHAN KISAR

Ketumbar – ½ cawan
Jintan manis – 2 sudu
Jintan putih – 4 sudu
Kunyit hidup – 2 inci
Cili kering – 15 tangkai
Buah keras – 10 biji

CARA MEMASAK
1      
       Dalam periuk masak ikan masin dengan santan dan segelas air.masuk juga air asam jawa dan bawang besar yang di belah empat
       
 kuali lain tumis bahan tumisan.setelah naik bau wangi masuk bahan yang di kisar .masuk sedikit air,setelah pecah minyak atau agak garing tuangkan kedalam periuk yang ada ikan tadi.masuk terung dan penambah perisa jika suka.
3.       
Masak sebentar sambil dikacau.setelah kuah pekat sesuaikan rasa.

No comments:

Post a Comment