Sotong – 1 kilo –size sederhana
Santan pekat – ½ cawan atau 1/2 kotak santan
Kacang tanah – ½ cawan –yang digoreng tanpa minyak dan kisar
BAHAN KISAR
Cili kering – 10 biji-buang biji dan rebus.
Cili merah (besar) – 5 biji
Halia – sedikit
Bawang putih – 5 ulas
Belacan – sedikit
BAHAN LAIN
Air asam jawa – 2 sudu,gula dan garam,penambah perisa.
Bawang besar 2 biji – dipotong seperti gegelang
CARA MEMASAK
1.Sotong dibuang kulit dan belah sahaja.bersihkan.
2.Dikuali tumis bahan kisar hingga garing.masuk sotong,garam, gula dan air asam
Masuk juga santan ,potongan bawang besar,kacang tanah yang dikisar.masak sehingga sotong lembut dan kuah agak pekat.sesuaikan rasa.
No comments:
Post a Comment