Daging lembu – 1 kilo –dipotong lebih kurang 1 inci
Kerisek – 2 cawan
Kicap pekat manis – 1/2 botol
Asam jawa – ½ cawan (pes)
Air – 1 cawan
Gula – 1 cawan
BAHAN KISAR
Bawang merah – 10 biji
Bawang putih – 5 biji
Halia – 2 inci
REMPAH /GORENG TANPA MINYAK DAN KISAR
Kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang, jintan halus, jintan kasar,cili kering – 10 biji
CARA MASAK
1.Perap daging bersama bahan kisar dan rempah kisar termasuk kicap ,asam jawa,gula semalaman di peti sejuk.
2.Tumis bawang besar dan daun pandan.masuk daging yang diperap dengan 3 cawan air.
3.Masuk juga kerisek dan masak sehingga kuah pekat dan sesuaikan rasa.Untuk mencantik hidangan hiaskan dengan cili besar merah yang dibentuk seperti bunga.
No comments:
Post a Comment