Pages

Saturday, 24 March 2012

KERABU DAGING

Daging – ½ kilo – dibakar
Kerisek – 1 cawan
Santan pekat – 2 cawan

BAHAN DIPOTONG HALUS

Bawang besar – 2 biji
Halia – 2 inci
Daun kesum,daun kemangi/daun selasih
Pucuk paku – direbus.
Limau nipis – 1 biji –ambil 2 sudu air

BAHAN KISAR

Cili api – 5 biji
Serai – 4 batang
Lengkuas – 2 inci
Udang kering – ½ cawan
Beras – ½ cawan – digoreng hingga kuning-kisar
Lada hitam – ½ sudu makan

CARA GAUL KERABU

1.Didalam satu bekas masuk bahan kisar dan santan ,garam,kerisek,air limau juga sedikit gula dan di gaul hingga sebati.Sesuaikan rasa.
2.Masuk daging yang di potong nipis dgn bahan yang dipotong nipis.gaul rata.masuk juga pucuk paku yang di rebus dan daun yang lain.
Nota : Kuah kerabu ini boleh juga digaul dengan sotong yang dibakar juga sayur lain seperti buah beka bakar,umbut kelapa direbus dan juga perut lembu yg direbus.


No comments:

Post a Comment