Pages

Saturday, 24 March 2012

PECAL SAYURAN

Sayur yang direbus – pucuk paku,pucuk ubi,kangkong,kacang panjang,taugeh,jantung pisang-rebus dan dipotong kecil kecil –timun dan sengkuang dipotong kecil memanjang.

KUAH PECAL

Bahan yang digoreng dengan sedikit minyak dan kisar halus
Cili kering – 10 biji (potong kecil baru digoreng)
Bawang merah – 10 biji –potong nipis dan goreng hingga kuning
Asam jawa – 2 sudu –buang biji
Belacan – 1 inci
Kacang tanah – ½ kilo
Udang kering – ½ cawan
Gula dan garam ,sedikit air panas

 BANCUH DAN GAUL PECAL
1.      
Dalam bekas yang agak besar, masuk bahan yang digoreng dan kisar tadi, masuk juga gula dan sedikit garam.Bancuh dengan air panas sebanyak ½ cawan hingga sebati, masuk kacang tanah.
2.       Masuk semua sayuran dan kacau rata.biar adunan agak basah dan melekat pada sayuran.jangan masuk lebih air.Sesuaikan rasa
Nota : sedap juga kalu ditambah nangka muda yang direbus dulu dgn sedikit minyak masak-supaya x   melekat getah.







No comments:

Post a Comment