Pages

Saturday, 24 March 2012

IKAN LOMA MASAK TAUCU

Ikan loma (atau ikan sungai lain) 4 ekor – dikelar rapat
Cili besar muda (warna hijau ) 10 biji – dibelah dua tapi jgn putus
Bawang besar – 2 biji – dipotong bulat seperti gegelang
Taucu ( Kacang soya masin) – ½ cawan
Air asam jawa – 2 sudu, air panas – 4 cawan

BAHAN DI POTONG HALUS

Bawang merah – 5 biji
Bawang putih – 5 biji
Halia – 2 inci

CARA MEMASAK

1.Ikan loma di kelar rapat dan digoreng dgn garam dan kunyit.
2.Di kuali tumis bahan yang dipotong halus sehingga layu.masuk taucu dan goreng agak garing masuk juga cili hijau, masuk air asam  jawa dan air masak.masuk juga sedikit gula.tambahkan air panas jika suka lebih kuah.masuk juga bawang besar yang di potong bulat seperti gegelang. Masuk ikan yang telah digoreng dulu tadi.sesuaikan rasa.

Nota: Selain ikan sungai, ikan laut pun boleh juga dimasak taucu ni.biasanya ikan kembung atau ikan tenggiri juga bawal hitam.mesti digoreng dahulu. 

No comments:

Post a Comment