Cili besar muda (warna hijau ) 10 biji – dibelah dua tapi jgn putus
Bawang besar – 2 biji – dipotong bulat seperti gegelang
Taucu ( Kacang soya masin) – ½ cawan
Air asam jawa – 2 sudu, air panas – 4 cawan
BAHAN DI POTONG HALUS
Bawang merah – 5 biji
Bawang putih – 5 biji
Halia – 2 inci
CARA MEMASAK
1.Ikan loma di kelar rapat dan digoreng dgn garam dan kunyit.
2.Di kuali tumis bahan yang dipotong halus sehingga layu.masuk taucu dan goreng agak garing masuk juga cili hijau, masuk air asam jawa dan air masak.masuk juga sedikit gula.tambahkan air panas jika suka lebih kuah.masuk juga bawang besar yang di potong bulat seperti gegelang. Masuk ikan yang telah digoreng dulu tadi.sesuaikan rasa.
Nota: Selain ikan sungai, ikan laut pun boleh juga dimasak taucu ni.biasanya ikan kembung atau ikan tenggiri juga bawal hitam.mesti digoreng dahulu.
Ikan Loma banyak tulang.
ReplyDelete