Pages

Saturday 24 March 2012

UDANG PENGANTIN

Udang – 10 ekor –dibelah belakang, bersihkan dan goreng dgn garam/ serbuk lada sulah
Tomato puri – 1 cawan
Susu cair – ½ cawan
Bawang goreng – 1 cawan
Kacang peas – 1 tin kecil
Badam – ½ cawan –goreng –kisar kasar
Mentega dan minyak –untuk goreng udang dan tumis
(Gunalah sedikit  minyak yang sama)

BAHAN DIKISAR

Cili kering – 10 biji – buang biji dan rebus
Bawang putih – 5 biji
Halia – 1 inci
Jintan halus – 1 sudu
Jintan kasar – 1 sudu
Kismis – ½ cawan

CARA MEMASAK
1.       Dikuali tumis bahan yang dikisar, hingga naik bau masuk puri tomato,susu cair,badam dan sedikit garam, masak hingga agak pekat, masuk sedikit gula.
2.       Setelah kuah pekat masuk kacang peas dan bawang goreng,gaul rata dan tuang keatas udang yang telah disusun dipinggan. Hias lah dengan potongan lemon.




No comments:

Post a Comment