Pages

Saturday 24 March 2012

TOM YAM MAKLONG

Isi ayam,udang,sotong,isi ikan,tomato ,serai yang diketuk,daun limau purut ,bawang besar, cendawan tiram juga jagung muda dan bunga kubis.(ikut suka lah banyaknya)

BAHAN UTK STOK (air rebusan utk kuah)

Air kelapa dari 2 biji kelapa
1 ruas tebu di potong dan belah belah-dibuang kulit
Lengkuas - 2 inci,serai- 3 batang,bawang- besar-2 biji –dibelah 4.
Air - lebih kurang 3 gelas,daun serai kayu atau daun salam – 2 helai
Kaki dan tulang tulang ayam
(Rebus kesemua bahan diatas selama 1 jam dengan api perlahan)

BAHAN PES CILI

Cili kering – 5 biji atau cili api merah
Lengkuas – 2 inci
Bawang goreng – 1/2 cawan
Gula Melaka – ½ keping
(Semuanya dikisar dengan sedikit minyak dan air dan goreng sampai garing)

CARA MEMASAK

1.Dikuali masuk air rebusan sebanyak 3 gelas,masuk isi ayam dll,tomato,cendawan kecuali daun limau purut.
2.Masuk pes cili,garam, air limau nipis,daun limau purut dan daun ketumbar jika suka.sesuaikan rasa.jika kurang pedas boleh ditambah cili api.

No comments:

Post a Comment