Pages

Saturday, 24 March 2012

KELADI MASAK LEMAK

Keladi – 4 batang – bersihkan dan dipotong kecil-rebus dengan 2 keping asam gelugor.tos kan.
Santan pekat – 2 cawan
Air – 1 cawan
Asam gelugor(asam keping – 3 keping)
Daun kesum,pucuk paku yang di potong kecil.

BAHAN KISAR

Cili api – 10 biji
Bawang merah – 10 biji
Kunyit hidup – 2 inci
Ikan bilis- ½ cawan
Serai – 2 batang

CARA MEMASAK

1.Di periuk masuk keladi,daun kesum, pucuk paku dan bahan kisar juga sedikit air.masuk juga asam gelugur ( 1 keping )
2. Setelah mendidih masuk santan,garam,sedikit gula dan penambah perisa jika suka.sesuaikan rasa.Tambah air panas jika suka kuah yang lebih.
Nota : Maklong ingt lagi sewaktu bdk2 dulu suka sgt makan buah kulim yang dicampur k dlm gulai lemak keladi ni.buah kulim ni bbau wangi yg tsendiri tdpt di hutan Pahang dan Ulu perak.kalu d kmpg maklong kami guna kemahang yang diambil ditepi bendang.Lagi layan rasanya.kena yang pandai ambik le.kalu tidak gatal le tekak.




No comments:

Post a Comment