Pages

Saturday, 24 March 2012

LALA MASAM MANIS

Lala – sekilo – bersihkan tanah didalam lala.rendam dgn limau sekejap.bersihkan
Nenas – 1 cawan- potong dadu
Timun – 1 cawan – potong dadu
Batang seleri – 1 cawan – potong dadu
Bawang besar  (kuning)– 1 cawan – potong dadu
Halia muda – ½ cawan -  potong nipis

BAHAN SOS - dikisar

Cili padi – 5 biji-rebus dgn bwng putih dan kisar
Cili besar – 10 biji- rebus dgn bwg  putih dan kisar
Bawang putih – 5 ulas direbus bersama cili dan kisar bersama
Gula Melaka – ½ cawan –hancurkan

CARA MEMASAK

1.Dikuali tumis halia setelah naik bau masuk bahan sayur yang dipotong dadu,setelah rata masuk lala dan ditutup sekejap.setelah lala bertukar warna masuk bahan sos yang dikisar, tabur sedikit garam dan sedikit air rebusan ayam atau kiub pati ayam,masuk air tepung jagung sebanyak ½ cawan untuk pekatkan kuah.masuk sedikit minyak bijan jika suka.




No comments:

Post a Comment