Lala – sekilo – bersihkan tanah didalam lala.rendam dgn limau sekejap.bersihkan
Nenas – 1 cawan- potong dadu
Timun – 1 cawan – potong dadu
Batang seleri – 1 cawan – potong dadu
Bawang besar (kuning)– 1 cawan – potong dadu
Halia muda – ½ cawan - potong nipis
BAHAN SOS - dikisar
Cili padi – 5 biji-rebus dgn bwng putih dan kisar
Cili besar – 10 biji- rebus dgn bwg putih dan kisar
Bawang putih – 5 ulas direbus bersama cili dan kisar bersama
Gula Melaka – ½ cawan –hancurkan
CARA MEMASAK
1.Dikuali tumis halia setelah naik bau masuk bahan sayur yang dipotong dadu,setelah rata masuk lala dan ditutup sekejap.setelah lala bertukar warna masuk bahan sos yang dikisar, tabur sedikit garam dan sedikit air rebusan ayam atau kiub pati ayam,masuk air tepung jagung sebanyak ½ cawan untuk pekatkan kuah.masuk sedikit minyak bijan jika suka.
No comments:
Post a Comment